web analytics
December 29, 2014 / 7 Tevet, 5775
 
At a Glance
InDepth
Sponsored Post
8000 meals Celebrate Eight Days of Chanukah – With 8,000 Free Meals Daily to Israel’s Poor

Join Meir Panim’s campaign to “light up” Chanukah for families in need.



Home » InDepth » Op-Eds »

Get Out Your Crystal Ball: The 5768 Jewish Pundit Quiz On Next Year’s News


Did you enjoy 5767? For Jews around the world, it was the usual assortment of bad – and even worse – news.

Of course, not everything was awful. It was a year of recovery in Israel, as the aftermath of last year’s less than successful Second Lebanon War was followed by recriminations and political stalemate.

But the push for a two-state solution has morphed into a three-state version with a Hamasistan in Gaza. And the people of the town of Sderot and its environs celebrated the first day of the school year with a barrage of Kassam rockets from Gaza as they settle in for another year of being under Palestinian fire. Israel also suffered the humiliation of seeing its president resign in disgrace after taking a plea-bargain escape from a rape trial.

So, as we pause to catch our collective breath, the arrival of a new Jewish year has us all wondering about what’s in store for 5768. Can things get worse? Of course, they can!

Yet even as we cope with Kassams, terror and cutthroat politics, we shouldn’t lose what’s left of our sense of humor.

But before the Almighty writes down just how much worse (or better) it will be for us in the proverbial Book of Life, I present (with apologies, as always, to former New York Times columnist William Safire) the annual “Jewish Pundit Quiz” for 5768.

So guess – or should I say prognosticate – along with me about the coming year. My answers are at the bottom of the column. And remember, if you are worried about the outcome, teshuvah (repentance), tefillah (prayer) and tzedakah (acts of justice and charity) may avert the severe decree.

1. The winner of the 2008 Democratic presidential nomination will be:

a. Sen. Hillary Clinton

b. Sen. Barack Obama

c. Sen. Joe Biden

d. John Edwards

e. Gov. Bill Richardson

2. The 2008 Democratic vice-presidential candidate will be:

      a. Sen. Barack Obama

b. Gov. Bill Richardson

c. Al Gore

d. Al Sharpton

e. Gov. Ed Rendell

3. The winner of the 2008 Republican presidential nomination will be:

a. Sen. John McCain

b. Mitt Romney

c. Rudy Giuliani

d. Fred Thompson

e. Newt Gingrich

      4. The 2008 Republican vice-presidential candidate will be:

      a. Jeb Bush

b. Rudy Giuliani

c. Mitt Romney

d. Condoleezza Rice

e. Dick Cheney

      5. The decisive issue in the 2008 presidential primaries will be:

a. Health care

b. Education

c. Islamist terrorism

d. The war in Iraq

e. Congressional corruption

6. By the start of 5769, the situation in Iraq will have:

a. Collapsed, as a spring U.S. withdrawal leads to chaos and mass bloodshed.

b. Stabilized, as the success of the U.S. troop surge reverses the tide of American public opinion.

c. Stalemated, as the insurgents wait patiently for the victory of an antiwar U.S. presidential candidate.

      7. The most important issue for the majority of American Jews in 5768 will be:

      a. Funding Jewish education.

b. Fear of the Christian Right.

c. The collapse of the federation system as Jewish philanthropy continues its decline.

d. The drive to build more Jewish history museums.

e. Ensuring the victory of the Democrats over the Republicans.

      8. By the start of 5769, the prime minister of Israel will be:

      a. Likud leader Benjamin Netanyahu

b. Foreign Minister Tzipi Livni

c. Defense Minister Ehud Barak

d. Prime Minister Ehud Olmert

e. Ariel Sharon (who will come out of his coma and ask what happened while he was asleep).

      9. By the start of 5769, the Israeli-Palestinian conflict will:

a. Have been resolved, as Olmert and Mahmoud Abbas reach a historic agreement.

b. Still be stalemated, as weak Israeli and Palestinian leaders find they can’t agree and have no support even if they did.

c. Have re-escalated, as missile attacks lead to an Israeli all-out attack on Hamasistan in Gaza.

d. Be largely sidelined, as an Iranian announcement of the successful test of a nuclear bomb renders all other issues moot.

      10. The most important event next year in terms of Jewish history will be:

a. The freeing of kidnapped Israeli soldiers Gilad Shalit, Ehud Goldwasser and Eldad Regev.

b. Milwaukee Brewers third-baseman Ryan Braun being voted National League Rookie of the Year.

c. The indictment of Ehud Olmert on corruption charges, which will set in motion the collapse of Israel’s government and new elections.

d. The outbreak of increased anti-Jewish violence in Europe in the wake of the success of the boycott Israel movement.

e. Sen. Obama’s announcement that he will convert to Judaism so as to solidify his ties with all three major religions.

Tobin’s answers: 1. a; 2. b; 3. d; 4. a; 5. d; 6. c; 7. e; 8. d; 9. b; 10. d

About the Author: Jonathan S. Tobin is senior online editor of Commentary magazine and chief political blogger at www.commentarymagazine.com, where this first appeared. He can be reached via e-mail at jtobin@commentarymagazine.com.


If you don't see your comment after publishing it, refresh the page.

Our comments section is intended for meaningful responses and debates in a civilized manner. We ask that you respect the fact that we are a religious Jewish website and avoid inappropriate language at all cost.

If you promote any foreign religions, gods or messiahs, lies about Israel, anti-Semitism, or advocate violence (except against terrorists), your permission to comment may be revoked.

No Responses to “Get Out Your Crystal Ball: The 5768 Jewish Pundit Quiz On Next Year’s News

Comments are closed.

SocialTwist Tell-a-Friend

Current Top Story
Brandeis University junior Khadijah Lynch who tweeted she has "no sympathy" for slain NYPD officers, shown here on "Wake Up With Tayla Andre, "Dec. 24, 2014.
A War of Words (Some More Accurate Than Others) at Brandeis
Latest Indepth Stories
Middle-East-map

Is not Israel’s policy of “territory for peace” with Arab leaders criminally irresponsible?

Israel Palestine Flag

Israel must develop it’s truthful message to be as clear & simple to comprehend as the Arab’s lies

School of Athens by Raphael (Aristotle on right holding his work, "Ethics")

2 basic aspects of Aristotelian thought remarkably like Jewish thought: “Involvement” & “Purpose”

Ben-Tsvi-122614

“Farming still allows some unique opportunities for mitzvah fulfillment that a city dweller never meets.”

It shakes our sense of justice when allegations against a famed role model are covered up or ignored

Feiglin: Only true liberty will allow us to genuinely connect to our Jewish identity.

The silver lining with early elections is the chance to change the current dysfunctional government.

The Holocaust Educational Trust Ireland informed the host he could not say “Israel or Jewish state”

It’s fascinating how sources attain the status “traditional,” or its equivalent level of kashrus.

The West needs to ensure Russia understands that aggression comes at a significant cost.

What benefit is a learning experience that leaves kids confused,disillusioned&harms self confidence?

Girlfriend and double cop-killer Ismaaiyl Brinsley apparently was influenced by Islamic extremism.

We see pictures of mosques, monuments for terrorists, illegal schools, and hundreds of apartments being built on Jewish land without repercussions. We are losing Jewish property, so it is up to us to protect it.

Thus, despite the increasingly serious problems for the mayor arising out of the current anti-police protests, Mr. de Blasio apparently will be cut no slack by those who seem to be aiming for a significant role in running the city from the streets and who will do whatever they can to prevent their momentum from ebbing.

Also left unsaid was the fact that the menorah and its oil were in the Beit HaMikdash, which of course was located on Har HaBayit – the Temple Mount that present-day Muslims claim as their own.

More Articles from Jonathan S. Tobin
German Chancellor Angela Merkel in Jerusalem at the President's Residence, February 2014 (archive)

Anti-Semitism has returned to the mainstream of European society and Israel has become its focus.

Bomb Shelter

One of the key talking points by apologists for Hamas in the current conflict is that it isn’t fair that Israelis under fire have bomb shelters while Palestinians in Gaza don’t have any. Among other factors, the lack of shelters accounts in part for the differences in casualty figures between the two peoples. But somehow […]

How will all this end? Hamas seems to think it will be Netanyahu who will blink first.

Nothing short of a stroke that will decapitate the leadership of this group will convince the Arabs that Hamas has made a mistake.

Z STREET will have the ability to compel IRS officials to testify as to their practices and produce all records.

“Death of Klinghoffer” opera frames the issue as Israel’s existence being the real crime.

Palestinian leaders claim the kidnapping is an Israeli hoax or the act of Jewish criminals rather than terrorists.

Printed from: http://www.jewishpress.com/indepth/opinions/get-out-your-crystal-ball-the-5768-jewish-pundit-quiz-on-next-years-news/2007/09/11/

Scan this QR code to visit this page online: